Muara Hati

Tuesday, 7 August 2007

The Sweetest Memory Ever! - 1st Episode

tanggal 2-11 Jun 2007 - antare saat2 plg indah dlm idop aku! kitorang 1 family gi holiday kt Turkey (name original - Turkiye)...mmg sgt2 seronok gi sane smpai seriously aku rase tanak blk...huhu...so kt sini aku nk imbas blk kenangan2 terindah kami di bumi Turkiye...~

oleh kerane journey kami lebey kurang 10 hari, maybe aku wat 1 post utk 1 hari...so tade aa melampau nye panjang

(kalo bosan x yah la bace...aku saje je nk abadikn kenangan tu kt sini) =)


2 Jun - gerak gi KLIA dlm pkol 1 nek KLIA Limo...smpai sane ade sket kekalutan bile travel agent - POTO, telupe nk inform luggage kitorang akan tros smpai Istanbul walopon kitorang transit kt Bahrain utk 1 mlm...so ramai aa kene bukak blk beg masing2 n amek sepersalinan baju, letak dlm beg POTO kaler orange terang...haha...lps tu sumenye b'jln lancar...lunch kt Burger King...amek boarding pass ngan tourist guide - Sham n Faiz...pastu nek aerotrain gi terminal international...sementare tunggu last call, ayah tetibe kate nk banje coklat...so ape lg...kitorang amek kesempatan aa...haha..XD


tp skali lg kesabaran teruji bile KLIA tetibe wat peraturan br start Mei lps - kalo bwk liquid:
  • mesti dlm botol x lebey 100ml
  • masok kn sume dlm 1 beg plastik lutsinar yg disediakn
  • jumlah utk tiap sorang x leh lebey 1000ml
x kire la perfume, sabun, syampu, gel rambut, ubat gigi, dll...so ngan saket atinye, aku tgk je la shower cream baby johnson 200ml aku kene buang...cess...ezat nye gel rambut pn kene buang walopon dh tinggal sparuh je dlm botol tu...mase tu rase nk cekik2 je "jaga airport" tu..huh

(ni la plane yg bwk kitorang dr KLIA ke Bahrain...kitorang nek Gulf Air)

flight gerak dlm pkol 5 n smpai Bahrain dlm pkol 9...cam kejap je bunyinye kn? sebenanye flight tu 7 jam lebey tp sbb kitorang merentas garisan mase, kitorang cam gerak kebelakang waktu...paham x? eheh...walopon agak lame tecongok dlm plane tu, langsong x rase bosan...sbb dpn mate ade screen..boley tgk cite mcm2, denga lagu...x pn tgk ni -












aku ngan jihan sgt suke tgk mende alah tu...excited bile pk mase tu kitorang lalu macam2 negara...tp sbb terbang tinggi sgt, x nampak pape pn kt bwh..kalo terbang rendah sket sure besh kn..nampak life kt negare2 tu...hehe

atas flight aku mkn macaroni ngan ayam...boley pilih nk nasi @ macaroni dgn ayam @ daging @ ikan...dessert muffin...pastu mcm2 lg la..ade buah, salad, roti ngan butter n jam, fruit juice...pastu kejap2 die tanye sape nk coffee @ tea ngan biskut...besh aa gak...aku slalu denga org komplen mknn atas flight x besh...hmm...pelik gak

setelah 7 jam lebey duduk atas seat tu (lenguh jgn ckp aa), kitorang akhirnye slamat smpai ke Kingdom of Bahrain..perghh..aku br taw name Bahrain sgt la gempak..haha...tgk skrin kt dpn seat tu, " outside temperature - 40'C "...mak aihhh...kalah mesia!! tu pkol 9 mlm tu...kua je pintu plane, maka angin yg sgt panas + kering membelai lembut kulit muka kami...huhu...masok dlm airport die, ade plak sket prob ngan borang imegresen ke ape tah...br aa nampak mesia nye sistem lg maju...x yah pn tunggu lame2

tp tu sume masalah kecik...ke'hepi'an menjejakkn kaki di bumi asing mengatasi segala2 nye..kehkeh...aku tgk kt Bahrain tu ramai org india...maybe sbb negare dorang dkat2...pekerja kt situ boley kate majoriti kaum india...pastu kt airport tu gak aa 'prasangka' aku slame ni terpadam...aku slalu kalo tgk tv, bile dorang gambarkn org arab sume pkai jubah putih ngan serban merah putih tu, aku cam x caye sgt...cam dorang poyo je aa..asal org arab je pkai camtu...rupenye mmg ramai yg pakai camtu kt Bahrain...kehkeh...sori ye tv sbb skeptikel.. XP

yg pompan plak majoriti pkai jubah itam..tp jubah dorang lawa2...kain lembut tu pastu ade sulam n manik2...kt bwh ni ade cth...(sile bayangkn ketinggian org kt sane berdasarkn labuh jubah tu..hehe)


mase kt dlm airport lupe jap hakikat sebenar suhu kt lua tu...so bile kua nk nek van gi hotel, skali lg kami tekejut ngan angin yg panas itu..kehkeh...panas dorang x same ngan panas mesia sbb angin die sgt2 kering...sbb situ kn negare pdg pasir...pastu tepi laut lak tu...so double factors la kot...hehe

smpai hotel..check in..baring2 jap atas katil...pastu turun dinner...mknn kt situ besh gak...maybe sbb kitorang dh bese ngan mknn arab...ummi slalu masak x pn bwk gi mkn kt restoren arab...so no problem..ade stengah2 org x bese so dorang x suke sgt


(dlm otel kt Bahrain)


lps dinner, plan nk gi jln2 kt lua hotel..rugi aa kn kalo dh smpai negare org tp dok dlm hotel je...tp niat kami t'bantut kerane 2 faktor:

  1. PANAS melampau
  2. Bahraini Dinar sgt mahal! 1 dinar dlm 8 ringgit Malaysia lebey...huhu

so lps kua masok 1-2 kdai, kitorang tepakse akur utk blk ke hotel kerane x tahan ngan cuace ekstrem itu...smpai bilik...mandi...tgk tv jap...pastu zzZZzzZzzZz...~


so smpai sini dulu la episod pertame siri percutian kami di bumi Bahrain + Turkiye...nanti bebile free, episod kedua akan menyusul...so till next time...daa..~




[tambahan]

mase ni x knal sgt lg ahli rombongan lain...buat pengetahuan sape2 yg sedang membace, kitorang amek pakej ngan POTO (Pearl Of The Orient Travel Tour)...sume skali yg gi dlm 49 org (campur tour guides kot)...travel agent belah Turkiye plak - Renk United Travel



2 comments:

eHabeSh said...

hah.. cepat sket update..jgn lupe letak gmbo jejaka2 turkey.. hahaha.. weh.. domestic flight nye makann laa yg xbesh.. err.. tp xtau laa sbb aku x pnah nek yg lua punye.. hee

bdk beSh said...

haha...domestic nye x besh ke? aku dh slalu sgt nek airasia skang ni...lupe dh rase mknn yg mas serve...kehkeh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...