Muara Hati

Monday, 18 May 2009

Alhamdulillah

- kisah 1 -


syukur alhamdulillah sume berjalan ngan lancar...thesis dh anta (so insyaallah boley grad sem ni..hehe)...mmg sebenanye dh pasrah kalo kene repeat 1 sem pn..sbb sume wat last minute...kanak2 dirumah, jgn tiru perbuatan ini ok!

mase minggu2 terakhir klas aritu, sume dh pk psl nk apply keje or sambung study...sume pening...tp bile org tanye aku, aku just jwb, "nk dok umah je sepanjang bln 5...bln 6 br nk pk nk apply keje ape" *diikuti ngan gelak keji*

hehe...mmg tu je yg aku pk...lps dh pening2 muntah2 wat thesis, aku nk bermalas2an je kt umah...bile ayah tanye pn aku jwb camtu...hihi...tp, kite hanye mampu merancang, Tuhan lebih mengetahui kn =)

ari selase 2 minggu lps, aku, shima n aeisha gi swimming kt pool uitm...mase tu shima inform yg intec nk pkai lecturer english...tp aku awal2 reject...aku pk, tanak aa aja bdk2 intec...sume bijak pandai...so aku wat bodo je...esok nye aku saje2 je bitaw ummi psl intec tu...ummi kate try je la apply..ape salahnye...so ati aku pn terbukak la nk try anta resume...hehe...so ari khamis tu aku print resume n anta kt ofis intec...org tu kate kemungkinan interview ari selase n die soh prepare mock teaching utk 10 minit...aku sedikit cuak

blk tu aku bitaw ummi...n ummi aja tips2 utk interview & mock teaching tu...sbb ummi pn slalu interview org yg apply jd lecturer kt apb...berbekalkn tips2, nasihat2 & ajaran2 dr ummi, aku pn berase sedikit yakin utk gi interview tu...hehe

tp yg beshnye, sabtu tu aku n beberape gurls batch85 gi pd...oh sungguh seronok!! hihihi...aku x bitaw sesape pn psl interview yg akan dtg tu sbb segan...kalo x dpt kang malu je...hehe...aku juge agak cuak kalo muke jd sunburn melampau...kang x psl2 gi interview ngan muke cam kene panggang...seb baik aa idong je cam merah sket...ade aa gak ala2 clown aku aritu...ahaks

blk dr pd ahad tu, aku agak bz ngan hal family...so ari isnin tu br nk check blk sume sijil2 nk bwk gi interview esoknye...of kos la kene gi fotostat n mintak pengesahan...haa...br aa nk kalut kn...haihs...tp alhamdulillah sume settle aritu gak...mlm tu aku prepare teaching aids sbb ummi kate tu sgt penting...aku juge carik info psl intec, mane aa taw die tanye ape yg aku taw psl intec...xde aa aku terkebil2...hahaha...then aku selak2 blk notes psl teaching style n learning theories...hehe...otak dh berkarat nk kene polish blk...ummi ade gak bg soalan2 yg slalu ditanye, so aku practice jwpn2 yg aku rase logik so aku akan lebey prepare utk esok

pagi selase tu, ummi anta aku gi intec...aku pn tataw nape aku x cuak sgt...maybe sbb doa yg ummi bg + preparation + faculty aku sendiri...hehe...maybe sbb aku dh bese ngan tmpt tu, aku rase tenang je...logik x? ahaks

tp yg ngeri nye, msk2 je ofis hea intec, muke2 yg 1st aku nampak - sipi, epi, anis, naja...what??? tu sume adelah mereka2 yg sgt bijak pandai n sgt dikenali sbb aktif kt fac...haihs...rase cam harapan utk aku dh merudum jatuh...tp sbb dh smpai, aku pasrah je aa...duduk je, ade org kasi ketas sehelai, utk tulis essay...ahaks...seb baik soalan die yg aku dh prektis awal2..so alhamdullilah boley jwb ngan konfiden (TQ ummi!!)

then bermule la sesi interview...die panggil sorang2, start ngan naja (woot!) yg kt lua2 sume kate, "alaa...start ngan naja, jom la kite sume blk"...hahaha...ye, naja mmg hebat....mase tu ade 14 org kalo x salah aku, n 12 org coursemate aku..ahaks...sorang senior kitorang n sorang org lua...giliran aku plak hujung2...saat yg aku btol2 cuak ialah mase giliran org seblom aku dh smpai...mase tu br aa denyutan jantung aku jd laju lebey...tp perasaan cuak tu ilang bile start jwb soalan2 interview...alhamdulillah (aku siap pusing2 lg atas kusi yg aku dok tu...dh beberape saat br aku pasan aku dlm interview! huhu)

mock teaching pn berjalan ngan sgt lancar...alhamdulillah...tq ummi lg skali sbb soh prepare teaching aids...interviewer 5 org...n sume baik2...aku kua blk tu ngan senyuman..puas ati n sgt lega...kerani kt situ kate die akan call bile result dh kua...aku pn blk ngan hepi walopon tataw lg diterima kt x...hehe

ari jumaat, aku dpt call drp intec...die kate aku dh diterima jd lecturer tp die x leh konfem lg bile aku kene start...alhamdulillah...aku hepi sgt2...tros call ummi n ayah...5 minit lps ckp ngan ayah, aku dpt call drp auntie dd, die ckp congrats...wah...cepatnye berita dh smpai johor! haha

td aku call intec nk tanye psl details...tp die soh call ptg2 sket...sebenanye aku sedikit cuak ni...takot die soh start akhir bulan ni atau awal bulan dpn...sbb 31 may ni insyaallah kitorang nk gi beijing...seminggu....ayah dh ugut, kalo die kate kene start mase tu cemane? huhu...harap2 boley wat rayuan..amin...~

skang ni satria neo dh tebayang2 di mate...hhihihi




- kisah 2 -

mase tgh tunggu giliran nk diinterview tu, aku dpt call drp dr akram...die penah upah aku check grammar utk research die dulu...kali ni die nk upah aku utk check grammar thesis student masters die...aku kate ok....td dh konfem kn charge ngan die...aku men tibai je letak rm4 utk 1 page...n aku dh contact student die tu...die akan kasi dienye thesis minggu ni, n aku akan cube check dlm mase seminggu...insyaallah...skali ade lg sorang call, nk soh check dienye gak...die nk kasi die nye minggu dpn...aku kate aa x leh lmbt sgt, takot x sempat siap sbb 31 may tu aku dh xde di s.alam...die kate maybe die leh bg aku ari isnin dpn...hmmm....alhamdulillah aa murah rezeki...tp kene keje kuat aa sket sbb kene check 2 thesis b4 gi beijing...harap2 sempat...amin...~




- kisah 3 -

seblom aku dpt call drp intec yg kate aku diterima tu, aku dpt call drp sorang kerani kt intec...die tanye aku tanak ke wat klas tuisyen utk anak2 die? erk...x penah terpk la plak seblom ni...tp org dh offer, aku rase menarik gak tu...die kasi aku mase nk pk...aku dh diskas ngan ummi, n ummi kate elok aa tu org dh cari kite...ptg ni aku akan call puan nik tu...tp aku x bape sure psl charge...hurm...kene negotiate ngan die dulu aa kot...sbb mmg x penah terpk la plak nk aja tuisyen sblom ni...hehe...tp alhamdulillah peluang n rezeki dtg bergolek2...just kene prepare btol2 la nk aja tusyen...harap2 aku leh jlnkn tugas ni ngan sempurna...amin...~ =)




yg pentingnye, stakat ni, aku blom tuka lg mind set aku drp student ke lecturer...ahaks...tp harap2 sume akan berjalan ngan lancar - lecturer, grammar checker, tuition teacher, traveller...doakn aku eh =)


8 comments:

dAia said...

waaaaaaah~ congrates, bulat!!!!

saje je xnak kasi tau time berparty tu.. kalau x, bleh terus celebrate..ehehee.. sbb aku mmg konfem laa ko bleh dpt.. patut ler xnak mandi pantai.. berendam kt pool saje...

sblum aku bce result ko tu, aku dah dpt agak ko kan dpt job tu.. ehehehee.. terharu tak??

bdk beSh said...

heeeeee
terharu gile
time kasey dayah!!
aku mase tu segan gile nk bitaw
tu aa senyap je
ahaks

kem said...

insyaAllah daling..
all the best!
tahniah2... m happy fer u.. :)

hUmmY said...

peh!

rejeki begolek2!

alhamdulillah...

tahniah beb!

mieraaj said...

best nye!!!all the best tuan..rezki dtg bergolek2 bak kate hami.Weyh nnt ak nk gak soh ko check grammar ak..tp lmbt lagi r..ujung taun ni available tk??charge murah2 suda ;P

Syud said...

salam,
hehe congrats da siap sume mende and da dapat keje. syud lagi 1 year to go (T__T)

kak tuan, nk tnye, smlm dr izaham ade tunjuk akak nye project yg how dalat got its name tu..rase berminat pulak..hehe..akak bole kasi syud pnjam tak for practicum? please2..

tq :)

uShop said...

salam singgah kak tuan!

ni usop batch85, singgah2 la ke talam Aku ok xD

uShop said...

blog besh Aku tu memang tok org2 besh cm ko xD

sile la datang selalu, n sile la update! haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...