Muara Hati

Wednesday, 14 January 2009

Family & Friends

aku nk tanye pendapat korang...cube try bayangkn ek (sebagai seorang perempuan berumur awal 20-an)

korang still dok ngan parents...keje penat, slalu blk lmbt (pkol 11 mlm & ke atas) & parents korang sgt x suke ngan keadaan tu...tp, sbb dorang taw tu tentang mase dpn korang, dorang kene bersabar & tahan je perasaan risau & x puas ati...satu hari, korang ckp ngan dorang yg korang mungkin x perlu blk lmbt lg...parents korang pn sgt hepi & lega kerane x perlu risau tentang keselamatan anak dare mereka lg...mlm pertame yg korang sepatutnye blk awal, tetibe korang bitaw dorang yg korang kene tolong kwn nk pindah rumah...umah kwn korang tu plak sgt la jauhnye dr umah korang (err..anggap la cam putrajaya ke selayang)...oleh kerane parents korang still boleh sabar lg, dorang pn kate ok....tp bile jarum jam dh menjangkau pkol 11 lebey, dorang dh start risau blk...bile dorang call, korang ngan cool nye bitaw yg korang pn tataw lg boley siap angkut brg pkol bape...pkol 1 ke..pkol 2 ke...~

(hint: korang taw parents korang x suke korang blk lmbt sbb keje, tp dorang kene sabar sbb x leh wat ape...dan dgn pengetahuan tu, korang still wat mende yg same, tp sbb "kene tolong kawan")

korang rase, ape perasaan parents korang mase tu? patut ke x situasi ni berlaku? ye..mmg kawan penting...tp lg penting drp parents ke? patut ke kite sakitkn ati parents kite semate2 nk tolong kawan? macam mane plak perasaan korang kalo denga parents ckp dorang kecik ati sgt2 ngan korang?

so...adekah anda rase:
  • situasi ni sgt biase n xde ape pn...parents mmg suke mengongkong idop anak2...kite mesti la tolong kwn tu...kesian die...die kn nk pindah
  • parents ade hak utk rase risau so kite sebagai anak x patut wat dorang camtu...kalo nk tolong kwn pn, xkn la smpai tgh mlm kn...tanggung jawab sebagai kwn nk tunai, tp tanggung jawab sebagai anak?

p/s: sile jwb ngan jujur...xnk jwb kt aku pn xpe...jwb dlm ati je

9 comments:

kem said...

i choose ur statement, yg the latter.

its normal. i've been in the situations like u. even now pon.
selagi tak kawen, maka kite masih lg bond to our parents. lg2 pempuan.
hehe sume org pon tau fakta tu.hehehehe

so, aku rase, u can tolong ur fren, but set the limit..if dh over the curfew (say, ko xnk blk lbh dr kul 9pm) so bile dh 830pm tu ko ckp a kt kwn ko..ko nk blk..takut parents risau.
klo kawan ko tu ade otak, die patut phm la. she shud la wey..hehe
and, heck if die nk kata ko ni gile kampung..anak mak..balik lewat pon kecoh ke etc2..
janji ur obligations to ur parents is not abused yet u already help ur fren.
esok2 blh sambung angkut brg..kan? =)


eh.ko phm pe aku tulis? aagagagaa.
u are a great daughter anyhow. =)

bdk beSh said...

kem...my point exactly!
hehe...fortunately, this "story" is not about me
thanks for sharing ur view on this
suke aku bile ko pn pk same ngan aku...hehe

kem said...

well..biase la..kite kn sama2 dorm mariatul qibtiah..
pe kaitan?
ahahhaa!

ainifairuS said...

my 2 cents,

likewise kem n u la tuan..as a daughter whom untie to anyone yet..we shud've abide to our parents, regardless how prominent our friendship is..kan kan??

it's all bout respect. camne kite respect dgn parents kite and our religion..sbb kite kan ada agama..to get parents' bless is utterly important. kot kalau jd ape2 tgh jalan n mak ayah tgh kecik hati dgn kite camne...uuu--

in everythg we do, ther's always a limit..n pandai2lah kite jgn cross the line..we r not american, we r truly malaysian..",

bdk beSh said...

kem - perghh...aku seriesli dh x ingat name dorm tu...hahaha...hebat ah ko

peoz - btol tu! we r truly malaysian!

Diana Othman said...

well kak, parents are like that..in some cases, even when u r married, parents still being concern and somehow controlling ur life..i guess, that's the natural feelings of parents towards their children..

Anonymous said...

nak nyebok!!
setuju glerr dgn kem n peoz
awat kwn hang tu nak sgt pindah mlm2..pindah la siang2..ganggu jiran sblh nak tido je kalo pindah mlm2..bising tau..lgpon, nant blh sesat cr umah br tu..sb gelap..byk paedah kalo pindah siang. silap2 jiran baru akn tolg angkt brg..

bdk beSh said...

diana - yup...that's the bond between parents & child...n i believe that we have to be thankful that our parents still care about us (even tho we r kinda "old-ish")...haha...rather than having parents that don't give a damn...hehe...rite?

anonymous - hehe...ni bkn kisah idop cheq...saja ja nk share...ahaks...tp ur pendapat tu btol n sgt dipersetujui =)

eHa said...

tuan.. aku nk tau kesah hidup sapekah itu~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...